Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

zama.hu: Én vagyok a kedvenc állatom - egy kötelező darab

2015. 10. 30.

Az eredeti cikk megtekintése

Én vagyok a kedvenc állatom. Ez Dolák-Saly Róbert legújabb, hetekben megjelent kötetének címe. Nagy kérdőjel volt számomra. Elolvastam a hátsó borító szöveget. De nem éreztem semmit. Elolvastam még egyszer. Nem tudtam eldönteni ez most kinek szól, kinek való. Érdemes lenne elolvasnom?

Pár nappal később újra kezembe került a kötet, s mivel még mindig kérdőjelek voltak bennem, ezért úgy döntöttem, beleolvasok, talán előbbre jutok majd.

Rengeteget nevettem. Miután elolvastam jó pár verset/mondókát, már tudtam, kinek is ajánlanám a könyvet. A következő csoportokra bontottam a célcsoportokat.

Kutyafanatikusok, állatvédők Ők azok, akiknek egy alapkönyv lehet a kötet. Idéznek belőle, egymásnak ajánlják, és viszik magukkal a kutyás-macskás találkozókra. Majd egy idő után talán még saját verseikkel is előállnak.

Kezdő, átlagos gazdiknak Számukra azért is lehet jó választás, mert nagyobb betekintést nyújthat a kutya-macska okozta örömökbe. Olvasás közben csodálkoznak, nevetnek, "hiszen az én kedvencem is pont ugyanilyen!" El tudom képzelni, ahogy felolvasnak, megvitatnak egy-egy szösszenetet kis barátjukkal.

Gyerekek A fentiek egészen biztosak. Ezen kívül a környezetemben próbálkoztam, kire milyen hatással lesz. 9 éves unokahúgomat annyira nem kötötte le. Pedig van kutyája, szereti az állatokat nagyon. Viszonylag olvasni szerető gyerek. De valahogy azt éreztem, nem jön át neki maximálisan a mondanivaló. Mosolyogott, bólogatott, de nem kapta el az a varázs, amit én vártam. Ellenben, az idősebb unokaöcsém már jobban értelmezte. Saját maga olvasta őket. Nevetett rajta, és fel-felolvasott belőle nekem, annak ellenére is, hogy olvastam. Szerintem a suliban, az ő korosztályában tetszést aratna. (11-12 éves kortól)

Szülők, nagyszülők Nekik nem kifejezetten a téma miatt, hanem a humor miatt lehet érdekes. Jól szórakozhatnak, nevetnek, vagy akár vitatkozhatnak rajta.

Az Én vagyok a kedvenc állatom lehet, hogy elsőre nem arat sikert, és lehet sokan otthagynák valamiért a könyvesboltban. De nem szabad. Ez tipikusan az a kötet, amit meg kell venni, haza kell vinni, és után szerethetünk bele. Egy családi könyv, szó szerint. Lehet túlságosan is beleélem magam, de simán el tudom képzelni, egy vasárnapi családi ebéd után előkerül a kötet, és mint egy jóllakottság levezetéseként felolvasásra kerülnek a versek.

Igaz, idén még jó pár könyv vár megjelenésre, a fő szezon most kezdődik, de az idei év top öt könyvébe már most besoroltam Dolák könyvét. Kellemes meglepetés, kellemes csalódás. Ezt a könyvet tényleg ajándékozni kell karácsonyra! Ne habozzatok, keressétek fel a legközelebbi könyvesboltot, olvassatok bele! Dolák-Saly Róbert: Én vagyok a kedvenc állatom – Libri Kiadó, 2015.

Zama

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja