Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

vous.hu: „Utód nélkül döglött meg a lila liba” – Interjú Dolák-Saly Róberttel

2016. 01. 04.

Az eredeti cikk megtekintése

Kevés olyan vicces figura van, aki élőben, személyesen is sugárzóan szórakoztató. Dolák-Saly Róbert viszont ilyen. Most mégsem humorának forrásáról vagy az életéről kérdeztük. Mert önzőek vagyunk, és kacagni szerettünk volna. Ő pedig benne volt a játékban, így leginkább a VOUS-n korábban megjelent témákról faggattuk a köztudottan anti-ezo előadóművészt.

Ha nő lenne, akkor hogyan nézne ki? És mi lenne a szakmája, hogyan viszonyulna a férfiakhoz?

Ezzel a fejjel? Ijesztően. Nem beszélve a szőrös mellemről. Igaz, hogy emiatt valószínűleg nagy szaktekintély lennék a munkámban. Portás, vagy éjjeli őr egy nagy értékeket őrző cégnél, ahonnan pánikszerűen menekülnének az illetéktelenek behatolók, ha meglátnának. Szigorú lennék a betörő férfiakkal.

Ha macska lenne, mi lenne a neve, és mi lenne a kedvenc bosszantási stratégiája? Hiszen maga a saját kedvenc állata, csak tudja?

Ha macska lennék, neveletlen lennék, és idegesítő. Persze ehhez sokszor nem is kell macskának lennem. A leghatékonyabb bosszantási stratégiám az lenne, hogy sosem lennék magammal kibékülve. Azt hiszem, ennél nincs kellemetlenebb érzés a világon.

Mi a kedvenc zöldsége? Hallott már a baconízű algáról? Vajon szeretné?

Az én kedvenc zöldségem az, ami néha a számon kijön. Szinte függő vagyok, hiszen abból élek. Nem hallottam a baconízű algáról. De mézízű dinnyéről igen. Szerintem a dinnyének dinnyeíze legyen, az algának meg algaíze. Így biztosan tudom, hogy a dinnyét választom, és nem az algát. Ha bacont akarok enni, akkor bacont veszek. A pontos megnevezés segíti a választást.

Biológia szakos tanár, elmagyarázná nekünk, hogy hogyan szaporodnak a csigák?

Elmagyarázom. A csigák szeretik a kellemes, meghitt helyeket. Kis éttermek, kávézók sejtelmes fényű szegleteiben szoktak beszélgetni más hímnős példányokkal. Így ha ketten találkoznak, négy csigára kell teríteni. Aztán, ha tetszenek egymásnak, eldöntik, hogy kiknek a lakásán folytatják.

A szülőszobán általában problémák vannak, mert igaz, az apás szülés már elfogadott szerte a világon, de náluk mindig más apja asszisztál a csigabébi megszületésénél, mivel a csigamama egyben egy másik hímmel van összezárva. Szóval bonyolult nagyon.

Hogy van a lila libája mostanság? Ha leülnének nosztalgiázni, mi lenne a kedvenc közös sztorijuk?

A lila liba megdöglött 1995 szilveszterén. Kicsit erősen vágtam földhöz a róla szóló dal refrénjében. Annyit se mondott, hogy gá. A másolata ott fekszik a polcomon együttérzésből szintén döglötten. A kedvenc sztorink nem ugyanaz. Ő arra emlékezne szívesen, amikor békén hagytam, én meg arra, amikor a nyakánál fogva hadonásztam vele.

Ha visszamehetne a jövőben, akkor máshogy élné az életét?

Igen, biztosan. Az ápoló hozna nekem kakaót, és rám hagyná, ha azt állítanám, hogy a jövőben vagyunk, ráadásul visszamenetben. Végül is jó lenne a kiszolgálás, injekciókat is kapnék kérés nélkül, csak nem mehetnék ki az épületből, ha akarnék.

Pán Péterrel hová utazna el legszívesebben, és ott mit csinálnának?

Pán Péterrel sehova, inkább a családom tagjaira fordítanám a szabadidőmet, akikkel otthon is jobban érezném magamat, mint egy idegen sráccal, akit nem is ismerek személyesen.

Mire gondol, ha azt a szót hallja, hogy „transz”?

Ha a szó a természetfelettire utal, akkor az agyamban egy kapcsoló azonnal off üzemmódba kapcsolja a figyelmemet. Ugyanígy működök az ezo, meta, energiaküldés, rezgés, spirituális, aszcendens, horoszkóp stb. szavaknál is. Az Agyatlantisz című könyvemben van egy Ezotéria nevű ország. Na, ott bőséges kínálata található ezeknek a kifejezéseknek.

Ha csak 5 napja lenne hátra az életéből, azt hogyan töltené el?

Ez egyelőre titok marad, mert csak akkor tudnám meg, ha csak öt napom lenne hátra. Viszont akkor nem tudnám elmondani, mert sajnálnám az időt a válaszadásra.

Melyik az életéből a legkorábbi emléke?

Egyszer fel kellett kelnem ötkor. Azt hiszem, ez volt a legkorábbi emlékem. Jobb lenne feledni.

Melyik volt a kedvenc étele az iskolai menzán? És mit utál nagyon? Emlékszik még a konyhás nénire?

Kezdem azzal, amit utáltam. Az a maszlag volt, amivel etetett néhány tanárom. Én otthon ebédeltem, nem a menzán. A kedvenc ételem a cékla volt.

Ön szerint miért mosolyog Mona Lisa?

Énszerintem nem mosolyog a Mona Lisa.

Észrevette, hogy ez a 13. kérdés? Horoszkópot nem készít, de babonás?

Erre a legutóbb megjelent, állatokról szóló verseskötetem egyik költeményével válaszolnék:

Fekete macska

Fekete bundában
jöttem a világra,
hiedelmek hívőinek
szörnyű bánatára.

Nagy a tekintélyem,
mindenki fél tőlem:
akik szembe jönnek velem,
kitérnek előlem.

Azt hiszik szegények,
én vagyok az átok:
akik előtt átrohanok,
azoknak csak ártok.

Pedig nem én vagyok,
aki bajt hoz rájuk,
hanem az a nagyon sötét
szürkeállományuk.

Tóth Mariann

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja