Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Visszhang (Kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola): Halványlila gőz és agykórház

2017. 05. 01.

Dolák-Saly Róbert nevét a L’art pour l’art Társulatból ismerhetitek. Nagyon vicces ő, mert minden kérdésemre valami vicceset válaszol. Az ismerőseim közé tartozik. Nagyon elfoglalt ember, mert állandóan műsoron van a Halványlila gőz című előadása, amelyet a társulat másik három tagjával ad elő országszerte. Dolák-Saly Róberttel beszélgettem a L’art pour l’art Társulatról, humorról, gyerekkoráról és Boborjánról.

Hol nőttél fel? Milyen volt a gyerekkorod?

Otthon nőttem fel. Legalábbis anyukám azt állította, és neki el kell hinnem, mert igazat szokott mondani. A gyerekkorom egy ideig piros volt, aztán kékre váltott. Később zöld lett. Ezeket a színeket legjobban a könyökömről és a térdemről sikerült megállapítani megnézés által.

Mivel foglalkoztál mielőtt a L'art pour l'art Társulat létrejött?

A társulat előtt a nagymamámmal foglalkoztam. Neki mondtam azt gyakran, hogy nem, és ebből alakultak ki a viták. Mert ő azt szerette volna hallani, hogy igen. Néha egyet értettünk, például, amikor ebédelni kellett mennem. Mert arra én is azt mondtam, hogy igen. És ez megmaradt gyerekkoromból, mert ma is nagyon szeretem az ebédet.

Hogy jött létre a L'art pour l'art Társulat?

Találkozás útján. Megbeszéltük, hogy összejövünk, és egyszer sikerült is. Azóta együtt járunk előadásokra. Mármint a színpadra. Ott aztán össze-vissza mászkálunk, és mondunk pár dolgot. Ebből aztán előadás kerekedik, aminek érdekes módon a közönség örül.

Hogy születik meg egy előadás?

Egy olyan kórházban, ami az agyunkban van. Erősen gondolunk valamire, ami aztán megszületik, és oázik hangosan. Ezt az oázást leírjuk, vagy lekottázzuk, tisztába tesszük. A bemutatón a már serdülő gondolatot felneveljük és alakítjuk, amennyire engedi magát. Hát, így.

Hogy jött létre Pandacsöki Boborján, Naftalin Ernő, Anti bácsi figurája?

Bekopogtattak, és én buta, kinyitottam az ajtót. Na, ezek beültek a dolgozószobámba, és azóta sem hajlandóak távozni onnan. Jönnek velem az előadásokra. Néha idegesítenek, de már megbékéltem velük, hiszen előfordul, hogy engem is szórakoztatnak.

Mire készülsz most?

Most szeretnék vacsorázni. Ha minden jól megy, akkor fogok is. Ha nem megy minden jól, akkor közbe jön valami, és kénytelen leszek később vacsorázni. Egyet tehetek, hogy reménykedem. Addig is jó étvágyat kívánok magamnak!

Legismertebb karaktere: Pandacsöki Boborján
Fent nevezett mindig világcsúcsokat szeretne megdönteni. Mindezt edzője, Besenyő Pista bácsi ötletei nyomán teszi, de rendszerint felsül a próbálkozásaival. Az viszont mégiscsak nagy teljesítmény, hogy egy ferde szájcsücsökkel sikerült országos hírnévre szert tennie. Jellemét egy kölyökvizsla és egy öt éves kisgyerek tulajdonságaiból keverték össze egy ismeretlen génlaboratóriumban. Hencegő, gyámoltalan, sértődékeny, impulzív, irigy és meglehetősen oktondi, valamint a csoki a kedvence. Szexuális élete nincs, ugyanakkor nagy örömöt okoz neki egy lepke, vagy egy mikrofonzsinór, amíg el nem vonja a figyelmét egy falból kiálló "jó kis szög".

Az interjút Szert Zsófia (4.b) készítette

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2017
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja