Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Petőfi népe: Besenyőék halvány lila gőzben

2017. 04. 22.

A nagyérdeműt újabb jelenetekkel fárasztja a L’art pour l’art

Sokadszor jönnek Kecskemétre. Milyennek ismerte meg a kecskeméti közönséget?

A kecskeméti közönség megbízható. Mindig betartják a pénztárosnak tett ígéretüket, nevezetesen azt, hogy a megváltott jegyük által meghatározott időben és helyre eljönnek leülni. Továbbá disztingvált társaság a kecskeméti, tudniillik, betartják a színházi etikettet: sosem táncolnak előadás alatt, és nem kiabálják azt, hogy kiscica, ami nagyon zavarna bennünket játék közben.

Mit lehet tudni a Halványlila gőz című műsorukról? Besenyő család minden tagjával találkozhat a közönség?

A Halványlila gőz című előadásunk minden ízében új. Vagyis az ismert figuráink új jelenetekben tűnnek fel, és vannak olyan műsorszámok is, amelyek a szereplők tekintetében is újat nyújtanak. A híres osztályfőnök-jelenet szereplői ezúttal színházlátogatáson gyötrik egymást és a nagyérdeműt. Ezen kívül a Költő új verseit ismerteti, a vásznon új vetítések szórakoztatják a kíváncsi szemfüleket, és egy francia bábelőadásnak is örülhetnek a nézők. A Besenyő család pedig egy izgalmas jelenet után dalra fakad, ahogy az már lenni szokott. És akkor még nem beszéltünk arról a sok meglepetésről, amivel várjuk még a színházba látogatókat.

Egy kis kulisszatitok, ha lehet. Egy-egy műsoruk mennyi idő alatt áll össze? Konkrétan például ez a Halványlila gőz?

Ezt nehéz meghatározni, mert vannak anyagok, amik régebben íródtak, de általában két hónap alatt megvan az egész. Volt persze olyan is, amikor egy hónappal az előadás előtt még alig voltak kész anyagok. Az időhajcsár mindig eredményes a kreativitás tekintetében.

Egymásnak írják a szöveget, vagy mindenki a másik szerepét, vagy mindez változó? Hogyan oszlanak meg a feladatok?

Ez mindig változó. Sok dolgot írunk a magunk számára, de van, hogy egymásnak kreatívkodunk. A másiknak írás kiemelkedő alkotója Szászi Móni, aki a legtöbb figurába bele tud bújni, és létrehozni a jeleneteket. Amit ezúton is köszönök neki.

30 éves elmúlt a L'art pour l'art. A közönség ma is akkora szeretettel fogadja a Besenyő családot?

Úgy veszem észre, hogy a Besenyő család klasszikussá vált. Kihagyhatatlan műsorszám, mindig várja a nagyérdemű, hogy újabb jelenetekkel „fárasszuk” őket. Egyszer, amikor így fogalmaztam a színpadon, valaki bekiabálta, hogy kellemes fáradtság ez, és sose hagyjuk abba.

Szabadidejükben is barátok, vagy a sok fellépés után inkább már mással töltik el a szabadidejüket?

A Társulat egy szellemi műhely, munkahely, ahol mindenki a tehetsége legjavát adva egy közösségi munkában vesz részt. A magánéletben pedig mindenkinek megvan a saját baráti köre. Ez így jó, mert így frissen, pihenten érkezünk az előadásokra, próbákra, és inspirálóak lehetünk egymás számára.

Végül egy személyes: Ön mit szeret szabadidejében csinálni? Mivel tevékenykedik, ha nem éppen előadóművész?

A kutyámmal és a macskáimmal beszélgetek, de sajnos általában mindig azt mondják, hogy vau, meg hogy nyau. Úgyhogy előre tudom a válaszukat, de a lányom meg szokott lepni. Múltkor például egy kérdésemre azt mondta, hogy brekeke. Azóta is próbálom megfejteni, hogy mit akart ezzel.

Sebestyén Hajnalka

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2017 | Petőfi népe
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja