Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Hiros.hu: Lila liba után Halványlila gőz

2017. 04. 23.

Az eredeti cikk megtekintése

A L’art pour l’art Társulat április 25-én Kecskemétre látogat, Halványlila gőz című, vadonatúj produkciójával. Hogy a néhány napos várakozás fájdalmán enyhítsünk, addig is itt egy kis ízelítő… Dolák-Saly Róbertet, az abszurd társulat oszlopos tagját kérdeztük. Aki szeretné tudni, milyen érzés, ha elüt egy kamion, vagy mi a helyzet a döglött tehénnel, feltétlenül görgessen tovább.

Mely humoristák inspirálták? A darabok összeállítása során merítenek-e valahonnan, vagy amit a színpadon csinálnak, kizárólag saját forrású?

A legjobb humoristák a kutyák, a macskák, a szurikáták, és az összes állat, akiket csak azért nem sorolok fel, mert tudok. Persze, azért Karinthy Frigyes sem kutya, ha meggondolom, de mivel nem gondolom meg, csak annyit mondok, hogy vau. Hogy honnan merítünk? Hát végig nézzük a világ összes humoristájának a videóit, és akié tetszik, azt lelopjuk. A Besenyő család ötletét például Szászi Móni találta ki, de lőtte látott egy szumátrai humoristát, aki a Hess Nyenyő Galád című műsorával lett világhírű. Na, abból alakította át Móni a hasonló hangzás alapján a Besenyő család nevét. Persze ezt nem akartuk elárulni, ahogy azt sem, hogy Naftalin Ernő figurája egy antarktiszi humorista repertoárjából származik, aki egy molyirtó ügynököt játszik, csak én hócipő nélkül adom elő ugyanazt.

Gyakran megtalálják az emberek az utcán, hogy mondjon nekik viccet?

Igen. Minden öt évben legalább egyszer zaklatnak ezzel. Emiatt van az, hogy a bankba is símaszkban érkezem. Nem akarom, hogy felismerjenek. Sok kellemetlenségem volt persze emiatt, de fontosabb az, hogy ne tudják, ki vagyok, mert nehezen viselem. Már az is zavar, ha a szomszédom, vagy a barátom rám köszön. Nem tudom, honnan tudják, hogy én vagyok az, hiszen egy idő óta tévés dobozban közlekedek, amiből csak a símaszk látszik ki. Sajnálom, hogy így kell tennem, de nem én tehetek róla, hanem a tolakodó emberek, akik erőszakosan rám köszönnek.

Nem nehéz kötelezően mókásnak lenni például egy nehezebb nap után?

Nem nehéz, hanem kifejezetten rémálom. Például amikor egy kamion elütött, akkor üvöltenem kellett a poénokat, mert a közlekedés zajától alig hallottak valamit az odagyűlt emberek, ráadásul az autó alól alig jut ki a hang. Nagyon nehéz napom volt, és a rajtam álló kamion kereke sem könnyítette meg a dolgomat.

Milyen az ideális közönség? Ha „Nézőiskolát” nyitna, mik lennének a legfontosabb dolgok, amiket megtanítana a potenciális nagyérdeműnek?

Van ilyen iskola, a neve: L’art pour l’art Társulat. Először is a nézőknek megtanítjuk, hogy mindig odanézzenek, ahol történik valami. Ellenkező esetben unatkozni fognak. Volt egy eset, amikor néma csend övezte a játékunkat az előadás feléig, és akkor vettük észre, hogy a nézők a bejárati ajtót bámulták mereven. Ekkor szóltunk nekik, hogy figyeljenek ránk. Sokat jelentett nekik is, hogy végre a színpadon lévő eseményre összpontosítottak, mert onnantól végig röhögték a maradék estet. Van egy olyan tanóra is, hogy azt gyakoroltatjuk a nézőkkel, hogy ne vegyenek levegőt két nevetés között, mert a levegővétel alatt elbizonytalanodunk, hogy tényleg tetszik-e, amit csinálunk. Valamint gyakoroltatjuk velük a fulladásos hörgést, ami igen jól jön az előadás reakciója szempontjából.

Az egész napos viccelődés után mi tud kikapcsolódást jelenteni? Atomfizika?

Igen. Az előadások után én külön géppel repülök azonnal Svájcba, a Nagy Hadronütköztetőbe, ahol részecske karambolokkal múlatom az időt. Mikor kellőképpen lelazulok, jöhet az újabb előadás.

Még mindig a döglött tehén a kedvenc állata?

Már nem. Én vagyok a kedvenc állatom. Ezt egy 2015-ben kiadott, azonos című könyvem is igazolja.

Boborján készül új rekorddal Kecskemétre?

Természetesen. Ő lesz a legjobban Kecskemétre jövő ember, csak még azt kell kitalálni, hogy milyen szempontból. De ahogy ismerem, mire megérkezünk, azt is ki fogja találni.

Sosem gondoltak rá, hogy elinduljanak a választáson? Ha úgy adódna, hogy pártot alapítanak, a társulat tagjait milyen poszton tudná elképzelni?

De folyamatosan azon gondolkodunk. Aki ismer minket, tudja, hogy reggeltől estig politizálunk. Ha sikerül pártot alapítani, akkor javasolnék egy Móni-Zsolt alkotta párt. Mi, Andrissal meg elmennénk tanúnak. Azt hiszem, ez nagyon sikeres lenne. Mindenki örülne, beleértve az érintetteket is, nem beszélve azokról, akikről szó volt.

A mostani előadás címe Halványlila gőz. Ez honnan ered? – szorosan és átvitt értelemben is érdekelne. Esetleg van köze a lila libához?

Szorosan Szászi Móni lánya, Sára találta ki, de megállapodtunk, hogy nem áruljuk el senkinek, nehogy azt higgyék rólunk, hogy még egy nyamvadt címet se tudunk kipréselni magunkból. Átvitt értelemben pedig szintén tőle ered a cím. A lila libához annyi köze van a címnek, hogy Móni lánya ismer engem, aki annak idején a lila libát kitalálta. Ez rejtett és legális utalás is egyben, vagy kettőben.

Van olyan emléke, ami Kecskeméthez köti?

Egyszer Kecskeméten gyalog mentem az utcán. Sosem fogom elfelejteni. Ha jól emlékszem, volt ott egy ember is, de ezt nem merem biztosan állítani. Ja, és a fal nem volt messzebb két méternél. Azóta is sokat gondolok erre az esetre.

Pál Fanni

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2017 | Hiros.hu
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja