Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Delmagyar.hu: Dolák-Saly Róbert humorát a macskája érti legjobban

2017. 04. 29.

Az eredeti cikk megtekintése

Peller Mariann egyedül testvérének mer szatirikus poénokat pufogtatni – ő biztosan érti, nem sértődik meg rajta. Dolák-Saly Róbert az abszurd humor abszurditásával válaszolt szokványos kérdéseinkre. A humor a legnagyobb kincsünk – meggyőződésünk, hogy az állatoknak is van –, jó, ha felismerjük!

A macskám ért a legjobban. Halálra röhögi magát, amikor azt mondom, hogy sicc, és ott marad, ahonnan el akartam zavarni. Még jó, hogy nincs madaram, mert neki is hiába szólnék, hogy hess, csak kacagna rajtam – válaszolja Dolák-Saly Róbert zeneszerző, író, humorista. A L'art pour l'art csapat Boborjánját humorügyben faggattuk. Például arról, hogy az idő előrehaladtával fejlődhet-e a humorérzék? – Nem, ez idővel megáll. Gyerekkoromban volt még némi humorérzékem, de 18 éves koromban észrevettem, hogy eltűnt. Ezért választottam ezt a pályát, hátha sikerül visszahoznom. A közönség ezeken a próbálkozásokon nevet immár három évtizede – mondja. Arról is beszélgettünk, a gyerekek viccelődés kérdésében fogékonyabbak-e, mint a felnőttek. – Én hallottam egy humorérzékversenyről, ahol 21 ezer 546 gyereket és ugyanennyi felnőttet állítottak egymás mellé. Az volt a feladat, hogy egy gumicukrot kellett megfogniuk és elfogyasztaniuk. Ebből egyértelműen kiderült, hogy a gyerekek fogékonyabbak és befogadóbbak a felnőtteknél.

Bölcs, akinek jó a humora

Az ember egyik legfőbb kincse a humor. Csak hogy néhány pozitívumot említsünk: szerepe van a stresszkezelésben, traumát dolgozhatunk fel a segítségével, alakítja emberi és természetesen állatokkal szőtt kapcsolatainkat. A humor vadidegenek között is képes erős közelséget teremteni, illetve újdonsült szerelmespároknak gyakran teszik fel a kérdést: Nevettetek már együtt? Viták esetén különösen jól jön, mert csökkenti a civakodó felek feszültségét. De hogy negatívumot is említsünk: a rosszul, rossz helyen megválasztott erőszakos – például cinikus – humor rombolhatja akár a házasság instabilitását is. Amerikai vizsgálatok ugyanis rámutattak: a komolyabb vitás kérdéseknél viccelődő férjek hozzáállása nem igazán népszerű. A humorosság relatív. Többek között társadalom, iskolázottság, egészség, hangulat életkor, intelligencia, személyiség, nem kérdése. Tükröz egyfajta világnézetet. A bölcsesség egy formája a jó humor.

A humoristának "nincs" humorérzéke

– Mi történne az életével, ha soha többé nem használhatná a humorérzékét? – kérdeztük tovább Dolák-Saly Róbertet. – Mivel nekem nincs humorérzékem, nincs is mit használni. De van ennek haszna is. Például régóta komoly kapcsolatban élek. Értelemszerűen a párom és én nagyon vigyázunk arra, nehogy valamin elmosolyodjunk. Mi a komoly kapcsolat mellé tettük le a voksunkat, és ehhez tartjuk magunkat. Nem szeretnénk összevissza röhögcsélni – mutat rá a humorista. Reméljük, hogy mindazoknak, akik írásunkat olvassák, van humorérzékük! Az előadóművész szerint nincs értelme annak a kérdésnek, hogy általában a magyaroknak jó-e a humorérzéke. Szerinte nincs olyan, hogy a magyarok ilyenek vagy olyanok. Viszont hiszi, hogy van olyan német, vietnami, magyar vagy ausztrál, akinek van humora, és van olyan, akinek nincs. Ahogy van olyan is, aki tudja, hogy mikor minek van ott az ideje, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű.

Az önirónia alap

Peller Mariann műsorvezető is nap mint nap „hasznát veszi” a humornak, elárulta, nemcsak munka közben, otthon is. – Spontán születnek a poénok, számomra az alkalom, a komikus helyzet szüli a humort. Nekem például az nem menne, hogy leülök, és vicceset írok – meséli Mariann. A Talpra magyar rádióműsor egyik vezetője azt is elárulja, hogy otthon nagyon jót szórakoznak együtt. Ha például ketten vannak a nővérével, sokkal szatirikusabb, cinikusabb humor is belefér a diskurzusba. Mariann esetében az önirónia alap. – Szerintem ez az igazán intelligens humor alapja. Az ember lássa magát kívülről. Jót tesz, ha tudsz magadon röhögni! De kínos helyzetből is könnyedébben lehet szabadulni... Egyszer egy fiúcsapat ment el mellettem az utcán, és valamelyik ráütött a fenekemre. Nem azt ragoztam, hogy mit képzelsz, te tahó! Csak annyit reagáltam: Hát nem lehetett számodra túl nagy élmény. Sajnálom. Elkezdtek kuncogni – nevet Mariann.

A gyerek érti a poént

Megtudjuk, Mariann férjének, Györgynek jó értelemben annyira furcsa észjárása van, hogy megismerkedésüktől számítva kellett két nap, hogy felvegye humorának a ritmusát. – Ő nagyon gyakran úgy humorizál, hogy közben mindenki azt hiszi, hogy komolyan gondolja, holott nem – mondja Mariann, aki örömmel látja, hogy négyéves kisfia már érti a poénjaikat: – Pont két hete valamivel nagyon el volt foglalva, miközben a férjemnek beszóltam valami poént. Erre Kornél: „Megadtam”. Ezt mi felnőttek akkor szoktuk mondani, ha valami nagyon vicces. Majdnem könnyeztünk a meghatódottságtól. Ez a mi gyerekünk, és érti! Kornélnak kell a humorhoz némi szellemesség. Gyanítom, minőségi humorfogyasztó lesz. A kisebbik fiam, Szilveszter viszont mindenből poént csinál, ő szórakoztatni akar. Vigyorgombóc. Tök mindegy, csak röhögjenek az emberek vele, rajta...

Kedvenc viccek

Dolák-Saly Róbert: A kedvenc viccem az, hogy múltkor vártam a vízszerelőt a megbeszélt időre, de nem jött. Hetekig röhögtem rajta.
Peller Mariann: Ül a három maffiózó veréb a fán. Mit mondanak? – Sün! Sün!

Kancsár Tímea

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja