Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

ZOOBUDAPEST.COM: Dolák-Saly Róbert a makikról

2009. 07. 26.

Aki ismeri a neves brit komikus, John Cleese makikhoz való viszonyát, az nyilván nem lepődik meg azon, hogy a madagaszkári félmajmok és az abszurd humor között immár tradicionálisnak mondható jó viszony van. Éppen ezért kértük fel Dolák-Saly Róbertet, hogy a makik új immerziós kifutójának megnyitóján ossza meg velünk, mint gondol ezekről az állatokról. Azért, hogy ebből honlapunk olvasói se maradjanak ki, a teljes avatóbeszédet közöljük.

AVATÓBESZÉD

Engem az állatkert szakmai és sajtóreferense, Hanga Zoltán kért fel, hogy ennek az új létesítménynek a megnyitójából vegyem ki a részemet. Szerintem nagyon intelligens húzás volt Zoltán részéről, hogy engem hívott a megnyitóra. Ez is bizonyítja, hogy mennyire jó szakember, és hogy mennyire rajta tartja a kezét a hazai kultúra pulzusán, már amennyiben a hazai kultúrának van pulzusa, és azon egy ember képes rajta tartani a kezét például autóvezetés vagy pörköltevés közben, ami köztudottan kétkezes tevékenység.

Egy szó, mint száz, azért örültem különösen ennek a felkérésnek, mert szeretek beszélni. Főleg ilyen megnyitókra és avatásokra megyek szívesen. Múlt héten például a londoni Hyde Parkot nyitottam meg, bár ott nem voltak ennyire sokan, mint most itt, legalábbis azon a részen, ahol én szónokoltam.

Az örömérzésemen túl azonban nem titkolhatom fenntartásaimat sem, amelyeknek szintén hangot adnék. Bevallom, e nagyszerű létesítmény láttán kissé irigykedem. Ha én is kaphatnék egy ilyen kifutót, annyira örülnék, mint majom a farkának. És nézzék meg kérem, hogy miközben ezeknek az állatoknak ennyire hosszú farkuk van, milyen unottan jönnek-mennek, üldögélnek. Hálátlan dögök!

Különösen most, hogy ennyire válságban van az ingatlanpiac helyzete, sokkal nagyobb gonddal kellene megvizsgálnunk, kik azok, akiket ilyen könnyedén juttatunk újabb lakáshoz. Mit tettek ezek az élőlények, hogy ilyen kiváltságos helyzetbe kerültek? Hajtottak-e hasznot nekünk? Indokolt tehát alaposabban átvilágítani e faj múltját, hátha kiderül: elhamarkodottan cselekedtünk. Jöjjenek velem egy kis szellemi utazásra! Előadásomban a többmilliárd éves evolúciót (az első élő szervezetektől a félmajmokig) mindössze 4-5 órában foglalnám össze.

Kik tehát ezek a lények? Honnan jöttek? Kik voltak régen és vajon ma kik? Vannak olyan kérdések, amelyek magukban rejtik a választ. Úgy tűnik, ez is olyan. Megismétlem tehát a kérdést: ezek az állatok vajon ma kik?

És mivel a válasz véletlenül kicsúszott a számon, gyanítom, hogy előadásom máris okafogyottá vált. Ugyanakkor mégis egy kicsit vájkálnék e felháborítóan mázlista lények múltjában. Szerencsére eredeti szakmám szerint biológia tanár vagyok, így utána sem kellett néznem, hogy honnan származnak ők. Az első, amit nehezen értek, hogy miért jöttek el Madagaszkár összkomfortos dzsungeléből, ahol kifutóra sincs szükség, mert nincs miért kifutni onnan.

A származási vonalat külsejük alapján könnyen visszavezethetjük:

● A makik farka csíkos, tehát a farkuk a zebrától származik. Mint említettem már, nagyon hosszú farkuk van. Valószínűleg ezért mondják, hogy a maki félmajom, mert a fele farok, fele majom. De komolyra fordítva a szót, becsapva érzem magamat, mert Hanga Zoltán azt ígérte, hogy félmajmokkal találkozhatok itt, és már előre izgultam, hogy megfigyelhetem majd a majmok belső szerveit, de mindenki láthatja, hogy a majmoknak mind a két felük megvan.

● Származási szempontból érdemes megemlíteni az aránytalanul hosszú és vékony törzsüket, amely egyértelmű rokonságot mutat a múlt században élt francia elnökkel, de Gaulle tábornokkal…

● A fekete folt a szemek körül, és a fekete körmök pedig Marilyn Manson, vagy Alice Cooper rocksztárokat juttatja eszünkbe, de ezeket az összefüggéseket most tényleg ne bolygassuk, mert ők még élnek, és kellemetlen lehetne rájuk nézve egy DNS-teszt.

● Ami engem illet, én erőteljesen szeretnék tiltakozni Charles Darwin idevonatkozó állítása ellen, aki azt mondta, hogy mi, emberek a majmoktól származunk. Nézzék meg a makik idegesítően fontoskodó, arrogáns, pimasz arckifejezését, amivel ilyen hálátlan módon, szó nélkül elfogadják ezt a gyönyörű kifutót. Én fel vagyok háborodva, és kérném a jelenlévőket, hogy az ünnepség után jöjjenek velem tüntetni!

A táblákra írják rá, amit én is:

AZ ÁLLATKERT MAKIJA, A TERMÉSZET BAKIJA!

Jó szórakozást kívánok!

Dolák-Saly Róbert

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2009 | állatok | ZOOBUDAPEST.COM
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja