Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Reform: ÁLOMGYÁR

1998. 04. 14.

Sztárnak lenni esetleges és nagyon törékeny-tűnékeny, mégis irigylésre méltó állapot. A csillagokat sokan csodálják, legyenek azok akár az égen, akár itt a földön. Sokan szeretnének sztárrá válni, azt azonban csak kevesen tudják, hogy a tehetség önmagában kevés a csúcsra jutáshoz, s ha az út nincs pénzzel kikövezve, az sosem vezet az égig. Címlaptörténetünkben a magyar álomgyárat mutatjuk be. Olvassák ki a sztárcsinálás receptjét.

(részlet a cikkből)

Dolák-Saly Róbert nagyon sokáig rettentően komolyan vette magát. Gitározott, zenét szerzett és szöveget írt,fõként a maga örömére. Amolyan Pink Floyd-os világot teremtett, olyat, amelyet egy személyben magyar ember akkor megtehetett. Lemezei is voltak, A láthatatlan ég vagy az Őskor, de aligha remélhette, hogy szűk világából egyszer kiléphet a legnagyobb nyilvánosság elé.

- Akkoriban azt gondoltam, amit közvetíteni szeretnék, az nagyon komoly, mély értelmű, s nekem nem szabad elröhigcsélnem mindezt. Annak ellenére így volt ez, hogy a gimiben én voltam az osztály bohóca, s különös tehetségem volt a hülyéskedésre. Aztán egy szép napon alapító tagja lettem a L'art pour l'art Társulatnak. Arról volt szó, hogy én majd muzsikálok, énekelek, s minden nagyon szép és jó lesz. Nagyon hamar kiderült azonban, hogy ez nem működik: aligha lehet a közönségnek azt mondani, hogy eddig humor volt, de mostantól tessenek szívesek nem nevetgélni, mert igen mély értelmű dalok következnek. Magam pedig rájöttem, hogy igenis szabad felszabadultnak lenni, semmit sem rabolok el önmagamtól, sőt!

S Dolák-Saly Róbert - észre sem vette - egyszerre sztár lett. Elfogadta a humorstratégiát, de nem adta fel az elveit. S nagyon nem szereti, ha sztárnak nevezik. (Bár azért egy kicsit örül neki!)

- Úgy gondolom, az országban sikerült olyan helyzetet teremteni, hogy minden és mindenki devalválódott, még azok is, akik hitelesek lehetnének. Gyanakszik egymásra mindenki, s ha valakinek sikere van, vagy megpróbál tiszta értéket létrehozni, beindul a gépezet, hogy mindezt lerombolja, semmissé tegye. Társulatunk mindennek igyekszik ellenállni, s remélem, mindvégig távol tudunk maradni a hamisságtól. Nem szeretnék műanyagsztárrá válni, vannak érzéseim és gondolataim arról, milyen a tiszta érték.

Tudom, ezzel elvonok magamtól sokféle lehetőséget de nem vagyok hajlandó semmilyen zászló alá beállni, legyen az kereskedelmi vagy politikai. Én hiszem, egyszer majd, valahol - talán magam előtt el kell számolnom arról, miként éltem, s nem mindegy, mit fogok mondani. Azt hiszem, egy sztárnak, jobban mondva olyan embernek, akinek lehetõsége van mintát adnia, elsősorban a hitelességét kell megőriznie, a saját értékítélete szerint.

Dolák-Saly üzenetet is küldött most - mindenkinek. Így szól: A szél fú, a zöld fű, a föld kering, de a nap korong.

Bellér Ágnes

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 1998 | Reform
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja