Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Népszabadság: Csábos lányok a várban

2000. 05. 05.

Ajánló: Dolák-Saly Róbert komikus

Az abszurd humor remek példája a Pesti és a Szegedi Nemzeti Színház Gyalog galopp című előadása. A produkciót ugyanaz a rendező vitte színre két különböző társulattal, ráadásul a szegediek vendégszerepeltek is a Pesti Színházban. Én őket láttam. Nagyon kíváncsi voltam, vajon mi újat lehet nyújtani az angol Monthy Python ma már klasszikus mozija után.

Az előadás teli van eredeti ötletekkel. Méhes László rendező és a színészek együtt találták ki az újdonságokat. Árnyjáték formájában egy csodálatos várat mutatnak, amelyről valaki megkérdezi: "Ki lakik itt?" A válasz: "Senki, mert ez makett" - és az egész kacsalábon forgó építményt (a közönség harsány röhögésétől kísérve) talicskán kitolják. Aztán van egy "Rossz nyavalya vár" is, ahol csábos lányok senyvednek a férfihiánytól. A hölgyek selyemszerű drapériák mögött vonaglanak, amely ingerlő idomaikat sejteti.

Az egész előadásra jellemzőek a változatos technikai megoldások. Artúr királyt Szalma Tamás játssza, Lancelot lovagot Szerémi Zoltán, Tim varázslóként Cserna Antal szerepel. Kiemelném még Kocsis György és Király Attila alakítását. Úgy érzem, sikerült adaptálniuk a tipikus angol abszurdot a magyar színpadra. Érdemes tehát megnézni a Szegedi Nemzeti Színház társulatát: a következő fővárosi vendégelőadás június 5-én lesz a pesti Thália Színházban.

Lejegyezte: Rados Virág

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2000 | Népszabadság
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja