Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Mai Nap: Anti bácsi szenvedélye

1998. 09. 06.

Dolák-Saly szobai természetbúvár - Ellopta édesapja távcsövét

Minden azzal kezdődött, hogy polihisztorcsaládba született Dolák-Saly Róbert, a Besenyő család Anti bácsija. A L'art pour l'art Társulat tagja abban a szerencsés helyzetben van, hogy még ma is annyi ideje van hobbijával, vagyis természettudományokkal foglalkozni, amennyit szeretne. Ráadásul ilyen irányú a végzettsége is, hiszen eredetileg biológia-rajz szakos tanár.

Hiába is képzelnénk el, ahogy bakanccsal a lábán, hátizsákot cipelve túrázik. Inkább az otthoni búvárkodást kedveli. Nála a rengeteg természettudományi könyvre és a több száz videokazettára korlátozódik a szenvedély. Ám nem vesz fel minden természettel foglalkozó filmet, annál inkább szelektál. A minőségre megy. Van úgy, hogy a rádióújságban vadászik különböző sorozatokra, akad, hogy vásárol, sőt barátai is meg szokták lepni egy-egy különleges darabbal. Kedvenc területei: kozmológia, asztronómia és az etológia, vagyis az állatviselkedés-tan.

- Utóbbihoz főleg azóta kerültem közel, mióta kertes házba költöztünk - mondta. - A két cicám és a kutyám bővítette tapasztalataimat. A csillagászattal valójában édesapám fertőzött meg. Mérnökember lévén volt egy hatalmas mérnöki távcsöve. Sokszor fürkésztük az eget.

Sõt, Robi tizenegy éves fejjel magánakcióba is kezdett. Megvárta, míg apukája elalszik, s kilopta a hatalmas szerkezetet, hasznosítandó addigi tanulmányait. Ám annyira félt a lebukástól, hogy az állványt fel sem merte állítani.

- A kezem is nagyon remegett, úgyhogy az égboltból szinte semmit sem láttam - mesélte. - A papa szerencsére sosem tudta meg, pedig biztosan nagyon mérges lett volna. Egy másik alkalommal napokig dolgozott, méricskélt. Az egész naprendszert húszméteres kartonszalagra rajzolta fel méretarányosan. Sajnos az első próbálkozásnál a Plútó nem fért a papírra, így kezdhette újra az óriási munkát.

Hamvas Atanáz

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 1998 | Mai Nap
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja