Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Magyar Nemzet: Láthatatlan ég

1992. 04. 18.

Szokássá vált manapság piaci mérőeszközökkel súlyozni a sikert. A legnagyobb, a legelső, a legfiatalabb leg-leg mindig nagyobb bizalomra számíthat előadóként, mint esetleg a legtehetségesebb. Persze, épp ez utóbbi a legkevésbé mérhető, miként azt is nehéz megjósolni kibõl válik felejthetetlen, a későbbi nemzedékek számára is megbecsült, értékes művész.

Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy meghallgattam a Zebra kiadó Láthatatlan ég című új lemezét, Dolák-Saly Róbert előadásában. Az elsőlemezes zenész-énekes birtokosa ugyan néhány legnek, mint például a legjobb hangszerelésű produkció (Emerton különdíj), a legkevesebb közremûködővel létrejött lemezprodukció stb. A legérdekesebb legje ennek az albumnak mégis az, hogy alkotója talán a legtovább bírta türelemmel, hogy több alkalommal túlságosan is intellektuálisnak találtatott a kiadóknál, így jó néhányszor mutattak neki ajtót udvarias magyarázkodások közepette.

A tízéves türelem lemezt terem - nem éppen mindennapos - karrierútja végül is két, értő producer részéről kaphatott indíttatást. Hegedűs László és Szigeti Ferenc fantáziát láttak a zenei anyagban, s bár eleve sejthették, hogy a Láthatatlan ég nem hoz aranylemezes kasszasikert, mégis vállalták a kiadását. Lelkük legyen rajta. Olyant tettek, amivel példát szolgálhatnak más kiadóknak, ahol csak a nagy nevekkel számítják a sikert.

Azt hiszem, nem kevesen vannak a lemezhallgatók között Jazz-, Genesis-, Pink Floyd-rajongók. Akik számára a zene és a szöveg, a látvány és a hangulat oly természetes, miként az is, hogy a muzsika szárnyán szabadon szárnyaltassák képzeletüket. Nekik (is) szól a Láthatatlan ég. Egy elsőlemezes - harmincas - fiatalemberről, zenei látomásairól, dallamban kifejezett meditációiról.

"Ahol gondolat van, ott a humor és a filozófia édestestvérek." - vallja Dolák-Saly Róbert. A korábban groteszk színházi kísérletekben, majd gyereklemezzel jelentkező előadó nem kíván hangos sikert. Lemeze zenei "Álom menedék" mindazok számára, akik a "Vádló hallgatás" után tudtul kívánják adni: "Még itt vagyunk".

A közreműködő kitűnő muzsikusok - Kisvári Ferenc, Tamási László, Jancsek Anikó, - mellett professzionális munkacsapat rögzítette a zenei anyagot: Jávor Zoltán (zenei rendező), Kerpel Péter (hangmérnök), Buczko Gábor (hangtechnikus).

A felvétel a Magyar Rádióban készült, kapható lemez és kazetta változatban.

G. Németh György

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
LemezekLáthatatlan ég
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja