Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Itthon: Reneszánsz emberke

2008. 10. 01.

Sokan komikusként, Pandacsöki Boborján, az öreg Anti bácsi, Naftalin Ernő vagy Leopold karakterébe bújva ismerik Dolák-Saly Róbertet. Pedig zenél, ír, karikatúrát rajzol, és ha későn fekszik, későn kel, mint bármelyik hús-vér ember.

Arra kért, hogy ne keressem délelőtt, mert későn kelő. A fellépések miatt alakult ki így a napirendje vagy bagolytípus, és ilyenkor végzi az alkotómunkát?

Általában sokáig tart a munkaidő, és ki kell aludni magamat, ez az egyszerű oka van a későn kelésnek. Az esti fellépések kitolják a napot. Amikor hazaérek, kezdetét veszi egy másik alkotó munka, az ember ilyenkor alkotja újra magát. Én alvásnak nevezem ezt, ami általában szemhéjlecsukással, hortyogással és nyamnyogással együtt járó folyamat.

Októberben indul az eddigi legújabb estjük, A két férfi, egy nő meg egy férfi turnéja, ugyanakkor tovább játsszák a Best uff válogatást is. Mitől függ, hogy mit hol játszanak? Melyik előadáson mire számíthat a közönség?

Kétféle előadással lépünk fel általában, az egyik az aktuális színházi est, a másik pedig egy válogatás. A helyszín adottságaitól, felszereltségétől is függ, hogy oda elvihető-e a színdarabunk, de elsősorban azon múlik, hogy mit kérnek tőlünk. Van, ahol kifejezetten a válogatás műsorunkra van igény. Itt mondanám el, mert sokan kérdezik tőlünk: a következő est bemutatóját pedig jövő tavaszra tervezzük.

Úgy tűnik, mintha az utóbbi időben visszaszorultak volna a médiából és újra egy saját, intellektuális közönséget vonzanának, mint a kezdetekkor.

A L'art pour l'art Társulat mindig is intellektuális volt abban az értelemben, hogy mindig ragaszkodtunk a színvonalhoz. Ez soha nem jelentette azt, hogy a közönséget „válogattuk” volna. Mindenféle foglalkozású ember örömét lelte a műsorainkban, az egyetemi tanártól a segédmunkásig, és ez így van a mai napig. A médiából nem azért szorultunk ki, mert nincs mit előadnunk, hanem azért, mert a mai televíziók műsorpolitikája másról szól, hogy diplomatikusan fejezzem ki magamat. Persze ez a társulat vizeit különösebben nem zavarja, hiszen a színházak megtelnek közönséggel, amikor előadásunk van. A tévék show-műsoraiba pedig ritkán fogadjuk el a meghívásokat.

Van élet és munka a L'art pour l'art mellett? Tudni Önről, hogy sok téren alkot, mivel foglalkozik mostanság?

Sok mindent csinálok. Fellépek a társulattal, de egyedül is gyakran. Aztán írogatok folyamatosan, és egyszer csak egy adott pillanatban összeáll a sok ötlet egy könyvvé. Gyerekműsorokkal is fellépek néha. Tervezek rocklemezt és gyereklemezt is, szóval van dolgom bőven.

Hol láthatják Önt a kerület lakói legközelebb?

A L'art pour l'art Társulat őszi turnéjának egyik állomása az Erzsébetligeti Színház, november 16-án mindenkit szeretettel várunk oda.

Kertész Anna

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 2008 | Itthon
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja