Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Ifjúsági Magazin: "XX. századi barlangrajzok"

1982. 06. 01.

Dolák-Saly Róbert újszerűen megfogalmazott gondolatait egyre többen ismerik meg és kedvelik. Szívesen hallgatjuk ironikus dalait, melyek közül az egyikben körökről énekel. Olyan körökről, amikbe beleférnek emberek, illetve amelyekből kinnrekednek. Naponta ütközünk akadályokba, falakba, de a klikkek erősen tartják váraikat. Erről szól a dal.

Nem okozott problémát, hogy szókimondóan kritizálsz?

Dehogynem. Mindig akadnak, akik hívatottnak érzik magukat arra, hogy megmagyarázzák a dalok tartalmát. Általában tőlük tudom, hogy én mire gondoltam.

Úgy tudom, néhány hónapja játszod új műsorodat.

Igen. Ez a "XX. századi barlangrajzok".

Mire utal a cím?

Sokféle jelentése lehet. Kettő a sok közül: Az ősemberek többnyire elejtésre szánt állatokat rajzoltak a barlang falára, remélve, hogy azok a valóságban áldozatul esnek. Félő, hogy a képzeletbeli falra ma sok helyen emberalakot festenek. Vagy: Évezredek alatt igen sokat fejlődött az emberiség. Az őskori művész nem tudott írni, így kénytelen volt felismerhető bölényeket rajzolni. Manapság elég néhány folt a vásznon, hiszen a kép címe úgyis elárulja, hogy ott egy bölény látható.

Dalaidban nem fedezem fel a megszokott szövegfordulatokat.

Ennek az lehet az oka, hogy rosszul alszom, s furcsa látomásaim vannak. Az álmok logikája egésze más - és én nem restellem leírni.

Ma divat szövegcentrikus számokat írni. Sajátos dallamvezetésű dalaidban a zene nincs alárendelve a versnek.

Örülök, hogy így gondolod. Szerintem a szövegcentrikus dalnak nem sikerült a zenéje.

Tehát te írod a zenét, a szöveget és kíséred magad egy gitárral. Megszokott modell, azonban hallgatva műsorodat, nem emlékeztetsz az egy szál gitárosok, mai dalosok diszkrét hangvételű előadására. Elektroakusztikus berendezéssel, effektusokkal szinte zenekari hangulatot idézel. Milyen stílus az, amit képviselsz?

Gitáros-énekes vagyok. Ez van beírva az engedélyembe. Ennél jobbat én sem találtam ki.

1976-77-ben az Omega "előzenekara" voltál, 80-ban megnyerted a tv Pulzus válogató versenyét az egyszemélyesek kategóriájában, tavaly énekeltél a pop- és táncdalfesztiválon. Most mivel foglalkozol?

A fent említett műsorommal járom az országot és a Marczibányi téri Ifjúsági Házban elvállaltam egy klub vezetését. Ez a 7-es kör, amely 1982. január 13-tól számítva minden második szerdán működik. Itt élő koncert, filmvetítés, irodalmi összeállítás, beszélgetés meghívott zenészekkel, színészekkel, újságírókkal, színi előadás és minden olyan produkció helyet kap, amely érdekli a gyerekeket. Egy otthonos atmoszférájú klubot szeretnénk itt létrehozni, ahol közönség és előadó közelebb kerülnek egymáshoz és ahova mindenkit szeretettel várunk.

Zoltán János

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Címkék: 1982 | Ifjúsági Magazin
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja