Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Helllo Magazin: Egy ember két névvel

1992. 04. 01.

Dolák-Saly szólólemeze

Dolák-Saly Róbertről néha még azt sem tudták, hogy hány személy is valójában! Egyik táncdalfesztiválon ugyanis úgy konferálták föl, mintha külön úr lenne Dolák valamint Saly Róbert. De ennél azonban sokkal több érdekesség veszi körül Robit, aki a szakmát tekintve nem nevezhető zsenge titánnak.

Már 1981-ben díjat kapott saját daláért egy TV-válogatásban. Alapvégzettségét tekintve tanár, Egerben végzett, és egy rövid ideig biológiára oktatta a zabolátlan nebulókat. Bár végtelenül türelmes természet, ezt a nemes foglalatosságot hamar otthagyta. 1983-ban már önálló műsorral járta az országot XX. századi barlangrajzok címmel. Ebben az időben gitárral kísérte saját dalait. Később Koncz Zsuzsának is írt dalt, sőt az őt kísérő együttesben is gitározott.

Szólistaként vált ismertté, de jó húzásnak bizonyult a L'art pour l'art Társulathoz csatlakoznia. A hamar közkedveltté vált csapatban évekig játszott, de közben egy gyereklemezt készített. A Peremartoni Krisztinának írt lemezén hallható az a dal, melyért megkapta az év legjobb gyereklemezének járó címet.

Most viszont olyan lemezt csinált, melyen nem csak szerző, hanem előadó is egyben. Kár lenne taglalni, milyen is a zene, meg kell hallgatni, és döntse el mindenki maga, tetszik-e? Robi szerint a lemez az érzékenyebben gondolkodó fiatalok számára készült.

Az Altató című dalban csodálatos hang szólal meg Jancsek Anikó előadásában. A fiatal tehetségnek annyit mondogatták, milyen remek hangja van, hogy Anikó maga is elhitte. Így megsütötte hamuban a pogácsáját, és úgy elhúzott Londonba, hogy még a lemez megjelenését sem várta meg. Azóta gyakran telefonál, jól érzi magát, bár egyelőre még nem világsztár.

A Láthatatlan ég című lemez felvételei a Magyar Rádió stúdiójában készültek, és Csiba Lajos, a nagy tekintélyű szakember azt mondta, hogy ha lenne olyan díj, amely egyszerre minősítené a zenét, a szöveget és a hangszerelést, akkor Dolák-Saly Róbert biztosan megkapná. Ezzel együtt nem kellett elkeserednie, mert maga a stúdiófelvétel megkapta az 1991-es év legjobb munkájáért járó díjat. A 92-es év minden bizonnyal a Láthatatlan ég jegyében telik, de a L'art pour l'art Társulat sem nélkülözi majd az énekes-zenészt. Bár színpadon ebben az évben nem szerepelnek, a TV számára azonban showműsorokat készítenek, melyek minden hónapban adásra kerülnek. Az elkészült lemez pedig sûrû koncerteken lesz látható és hallható.

K. J.

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
LemezekLáthatatlan ég
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja