Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Film Színház Muzsika: NEM ÉR A NEVEM...

1988. 12. 10.

Napjainkban igen sok színészlemez jelenik meg. A színművészek énekelnek, a Hanglemezgyártó Vállalat pedig kiadja, mert ezek a művészek popreklám nélkül is ismertek, népszerűek. Tehát azt a promóciót, amire az MHV a popzenében általában elmulaszt áldozni, a színészek esetében közvetve, de ingyen kapja; folyamatosan a filmstúdiók, a tévé, a rádió és az írott sajtó (no és természetesen a színházak) jóvoltából. A másik ok, amiért a színészlemezek elszaporodtak az utóbbi időben, az, hogy némelyik művész valóban tehetséges produkciót nyújt ilyen keretek között is.

Itt van például Peremartoni Krisztina új, Nem ér a nevem, káposzta a fejem című albuma, amelyet elsősorban a gyerekeknek szánt a színésznő és a lemez zeneszerzője, Dolák-Saly Róbert. Ám felnőtteknek is érdemes ezt az összeállítást meghallgatni, hiszen ezúttal szó sincs a másutt gyakran hallható gügyögésről, ostoba megfogalmazásokról. Tehát ez a lemez nemcsak "a maga nemében" ötletes, fülbemászó és ízléses, hanem bármilyen művészi vagy szakmai mércével mérve is - az.

A lemez előzménye, hogy Peremartoni és Dolák-Saly gyerekműsorukat hazánk sok-sok színpadán adták elő sikerrel, sőt, a Játékszínben Csodák és furcsaságok címmel kis színdarabot is körítettek a zenéhez. Peremartoni ekkor tanult meg igazán kontaktust teremteni a kicsikkel - hiszen ez mégiscsak más, mint este hétkor a Víg vagy a Nemzeti színpadára lépni - s ebben Novák János rendezőként segítette.

Amikor a Hungaroton zöld utat adott a produkcióknak, Dolák-Saly néhány újabb dallal frissítette fel az anyagot. Mind a húsz (!) szám zenéjét õ szerezte, s a szövegek közül is hetet maga írt (egy szellemes dalcím a sok közül: Leveli Béla, a béka), a többi: versmegzenésítés. A költők: Weöres Sándor, Zelk Zoltán, Nemes Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly, Tóth Béla, Gyurcsó István, Veress Miklós és Ténagy Sándor.

Peremartoni oldott, egyszersmind szuggesztív stílusban énekli a dalokat. Hogy az összkép színesebb legyen, néhány számot maga a szerző énekel, s van két duettjük is. A hangszerelés átgondolt és szellős, a vokálok kristálytiszták. Szóval, ezt a lemezt jó hallgatni - színésznő és popzenész találkozása ezúttal szórakoztatóan igényes, élvezetes eredményt hozott

-lami-

Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja