Keresés
Hol vagyok: dolak.hu > Média > Cikkek > Cikkarchívum

Fejér Megyei Hírlap: Rigoletto, avagy a rotterdami toronyőr

2002. 04. 04.

A L’art pour l’art Társulat bemutatója: az új figurák mellett a Besenyő család tagjai is színre lépnek

Székesfehérvár
Új produkcióval jelentkezik a L’art pour l’art Társulat. A Vörösmarty Színházban április 8-án, két előadáson (18 és 20.30-tól) láthatjuk Rigoletto, avagy a rotterda­mi toronyőr című estjüket.

A sajátos, abszurd humorá­ról, nyelvi leleményeiről híres társulat új estjén megjelenik a színen Rigoletto, a cinikus ud­vari bolond (Laár András), a Mantuai herceg, a gátlástalan nőcsábász (Dolák-Saly Róbert), Gilda, a naiv áldozat (Szászi Móni) és persze, az író, Victor Hugo is (Pethő Zsolt). No és má­sok: például Sparafucile, a bérgyilkos, Ricardo az illúzionis­ta… A társulat szakított az eddigi tradícióval: korábban a műsor címe leginkább a finálé dalában „köszönt vissza”, most azonban az egész előadás a cím „bűvöle­tében” készült.

A produkcióban természetesen – hiszen a közön­ség ezt követeli – feltűnnek a ré­gi, közkedvelt figurák is: a Be­senyő család tagjai… Az új mű­sorról, a L’art pour l’art tagjairól egyébként a társulat honlapján is tájékozódni lehet (cím: www.lart.est.hu) ám én mindezt Dolák-Saly Róberttől, az együt­tes tagjától, menedzsmentjének irányítójától – kedvencem, Pandacsöki Boborján megszemé­lyesítőjétől – tudom, akivel az új produkció kapcsán beszélget­tünk:

Ha jól számolom, ez a hete­dik önálló színházi estjük…

Valóban. A L’art pour l’art ’86 óta létezik, de az első tíz esz­tendőben három, az utóbbi öt évben viszont – tehát fele annyi idő alatt – négy önálló estet ké­szített. Szép számmal hoztunk létre tévéműsorokat is. Ebben az is szerepet játszik, hogy amikor régi társainktól elváltak útjaink, be kellett bizonyítanunk, hogy a kreatív erők nálunk maradtak…

Hogyan sikerült olyan tár­sakat találni, akiknek „egy srófra jár az agyuk”?

A társulat most nagyon erős: négy egyenrangú, kreatív ember dolgozik együtt… De nem titkolom, nehéz volt megta­lálni a megfelelő partnereket: ha Pethő Zsolt nem vállalja, bajban lettünk volna. Így aztán egy ki­csit érzelmileg zsaroltuk, mert tudtuk, közénk való. Három évig csak mi, fiúk léptünk fel. Szászi Móni viszont a legkreatívabb L'art pour l'art-tag, a televíziós műsorok és a színházi előadások jelentős részét egy­maga írja: a mostani, új estünk anyagának felét is ő hozta össze… Móni – bár szerzőként korábban is a társulathoz tartozott – hosszú ideig ódzkodott a szerepléstől.

Amikor sokadszorra unszoltuk, válaszul óriási papírnyúlfogat tett a szájába, az arcához nyúlt és ezt mondta: „A pofám lefakad!” Nagyon eredeti volt, ezért követeltem: lépjen színpadra! Így született meg a Besenyő családtag, Zigóta figurája. Móniról kiderült, őstehetség… Ha őt említem, csak azt mondhatom: hajrá, csajok!

Laár András nyilatkozataiból tudjuk; a L’art pour l’art tagjaként a KFT együtteshez sem lett hűtlen. Dolák-Saly Róbertnek jut-e ideje önálló zenei a pályafutása „egyengetésére”?

Az volt a célom, hogy a társulat mind jobban belopja magát a közönség szívébe… Ez sikerült: először a fiatalok körében voltunk népszerűek, de ma már minden generációban sokan „vevők” erre a humorra. Most már a saját dolgommal is tudok foglalkozni. Az év végére szeretnék ismét jelentkezni friss dalokkal: egy új koncert anyagával.

(gábor)

Kapcsolódó anyagok

CikkekCikkarchívum
Powered by Gothic
© 2009 Deepskeye Systems -

Dolák-Saly Róbert honlapja